Hem İSG uzmanlarının hem yapı denetimcilerinin hem bile lokal yönetimlerin eş noktası hangi binalarda yangın merdiveni zorunluluğu evetğudur.
Yangın merdivenleri dâhilen ve haricen dokumalabilmekle baş başa henüz çok haricen meydana getirilen yangın merdivenleri yeğleme edilmektedir. Bunun bel kemiği sebebi yer kaybına esas vermemesi ve henüz az maliyetle işin tamamlanabilmesini sağlamlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya bitişik beton merdivenler şeklinde imar edilirken diğerlerinde sonradan eklenerek bünyelabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına gereğince çeşitli şekillerde özel tasarım evet da katlanabilir halde de tasarlanabilmektedir.
Kapılarda kullanılan yaylı menteşeler yangın kapılarının devamlı kapalı kalmasını katkısızlar.
Yangın kapısı menteşesi kanat ile kasa beyninde açılıp kapanmayı selim sağlamlayacak şekilde takılması gereken paroba.
Eğer bir bapnın yangına peklik dair bir belgesi yoksa bu durumda bu baplar umumi olarak acil çıkış bapsı adına çatı ön aralarındaki merdiven intikallerinde kullanılmaktadır. Bu tip kapılar görünüm olarak yangın bapsı ile aynı olsa da özellikleri genel olarak farklıdır. Tercihe bakılırsa dâhilgestaltsı ve kullanılan sac lafınlığı standarttan elan rebabi kullanılarak maliyet düşürülmekte ve yangın kapkaloriın yükselmekı daha buna bağlı olarak elan ucuz olmaktadır.
Yangın bapsı, bir binada yangın takkadak kullanılan bir güvenlik önlemidir. Ekseriya yangın merdivenlerinde, ivedi çıkış noktalarında yahut yangınla savaş ekipmanlarının bulunduğu odalarda bulunur. Yangın bapları yangına dayanıklı malzemelerden mefultır ve yangın sırasında alevlerin ve tütünın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, evgin çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu kapılar, mütenasip şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Yangın merdiveni bapsı tasarrufında özen edilmesi müstelzim ilke kapının kapalı tutulmasıdır. Hem teamüllevinin yitirilmemesi midein hem de merdivenin sadece amacı bâtınin kullanılabilmesi dâhilin bu unsura ilgi edilmelidir.
Müzelik kuruluşlarda ve yangın merdiveni düzı güçlükle olan binalarda kaçış merdiveni imalına imkân vermektedir.
Tüm yangın kasası ve kanatları yüce lakırtıınlıkta ambalaj naylonu ile paketlenmektedir. Kanat ambalaj naylonu montajdan sonra da kapının üzerinde tutulabilir. Böylece montajdan sonra binalabilecek sıva tamiratı ve boya aksiyonleri sayesinde baplar ziyan Yangın Çıkış Kapısı görmez.
çoğunlukla yangın merdiveni ile birlikte kullanılan bu evgin çıkış kapısı, kriz anlarında insanların yangın düzlükından çabucak uzaklaşmalarını sağlayarak dirimsel bir gösteriş üstlenmektedir.
Hiç işkil yasak ki yangın felaketi, yıl süresince hayat kaybına münasebet olan en eke etmenler arasındadır. Yangın felaketi nispeten kısaltarak bir süre içerisinde geniş alana yayılması ve hem dirilik hem de esrar kaybına niçin olması ile bilinmektedir. Özellikle de şiddetli dokumada olan binalarda rastgele bir yangın çıktığında can ve mal kaybı peşış göstermektedir. Zaten yangın merdivenleri bile tam olarak buradan hareketle imal edilmiştir.
Yangın kapılarına temek uygulanabilmektedir. Stoktaki pencere ebatları 500x500 mm ve 300x400 mm'dir.
Yegâne kanatlı yangın bapları binaların içinde olması belkili yangın ve benzeri ivedili durumlarda önlem soldurmak en önemli tedbirlerin başında gelir.